Westernridningen

Reining:

Domaren har innan klassens start valt ut ett förbestämt mönster ur regelboken som sedan ska ridas av ekipagen var och en för sig. Hästen ska låtas ridas med mycke lite eller inget synbart motstånd från hästens sida och ska helt kontrolleras av ryttaren. Egna rörelser från hästens sida ses som brist på kontroll och ger poängavdrag. I grenen ingår alltid stora och ökade galoppvolter, små och lånsamma galoppvolter, sliding stop, spin och ryggning.

Western Riding:

Här döms hästens gångarter, galoppombyten, lydnaden och temperamentet. Även här väljer domaren ett förbestämt mönster och det ska ridas i ett normalt tempo. Hästen ska vara avslappnad och göra galoppombyten med bak- och framben samtidigt inom ett visst område enligt mönstret.

Trail:

Trail är en klass då häst och ryttare ska ta sig igenom och förbi olika hinder på olika sätt. Mönstret ritas av domaren själv och det innehåller allt från skritt till galopp, går över en bro och igenom en grind (rep och stål/järn/aluminium). Det är hur momenten görs som ekipaget bedöms. En trail-bana består av bommar på marken och beroende på tävlingsnivå kan det bli trängre mellan bommar och moment och man får inte slå i med hovarna, då förlorar man poäng.  Trail at hand är en gren där man utför ett trailmönster fast för hand, då man ska leda hästen med grimma och grimskaft. (Självklart utan gångarten galopp).

Western pleasure:

Då alla ekipage i klassen rider samtidigt på fyrkantsspåret. Här döms det exteriöra och till stor del ryttaren. Hästen ska gå avslappnat och visas i alla gångarter i båda varv. Domaren bestämmer vilken gångart hästarna ska ha när och det kan även tillkomma ökad trav, ökad galopp, ryggning o.s.v. Men det finns aldig hinder såsom bommar eller liknande på spåret.

Western horsemanship: Var och en rider ett mönster enligt domarens ritning där man gör ett moment vid en kon, även där döms det som i western pleasure och efter mönstret rider alla ekipage på fyrkantsspåret (precis som i pleasure fast något kortare tid) innan man ställs upp på en linje i mitten för resultat.

Versatile horse: En kombination av trail, western riding och reining. Finns 2 mönster som domaren väljer mellan beroende på tävlings-nivå som man sedan rider en och en.

Cutting: En ko-gren där hästen ska visa sina vallningsinstinkter och hålla en kalv i taget åtskild från hjorden. Ryttaren frå minuspoäng och det märkbart syns att ryttaren hjälper hästen.


Working cowhorse: Ryttaren rider först ett reiningmönster för att sedan rida ett förbestämt mönster med en kalv vid sin sida.

Westernridningen är en slags ridteknik där häst och människa ska samarbeta tillsammans. Ridgrenen har sin grund från vilda västerns cowboys i Amerika redan under 1700- och 1800-talet. I westernridningen ingår flera olika grenar och moment där häst och ryttare ska utföra momenten i ett samarbete.


Westernridningens grenar i kortfattad form:

Team Penning: Man rider i lag på 3 och ska försöka få ut optimalt 3 kalvar från hjorden, dock alla måste ha samma siffra eller färg på halsbandet. Det laget med snabbast tid vinner. Godkännt resultat är även när man fått in en eller två kalvar i fållan. Det lag som fått in flest vinner, oavsett tiden.


Här har du fått kortfattat om några av klasserna. Finns några fler inom dessa kategorier. Vill du veta mer om klasserna för sig så finns mer info på www.wras.se

Copyright © All Rights Reserved